Del III

Kanalens mørke hemmelighet. (2013)

Min barndom og oppvekst var på Ulefoss i Telemark. Der var blant annet slusene et yndet oppholdssted for fisking og observering av alle båtene som ble hevet opp alle slusekamrene fra Nordsjø, og som dro videre oppover vassdraget. Mest attraktive var kanalbåtene, M/S Victoria og M/S Henrik Ibsen. Jeg tenkte mange ganger som ung at jeg en gang i livet selv skulle ta en av båtene opp gjennom Telemarksvassdraget helt til Dalen i Telemark. Etter at jeg flyttet fra Ulefoss i 20-årene, snakket jeg mange ganger om denne turen. Og det skulle gå over 40 år før det ble en realitet. Sommeren 2012 hadde jeg, sammen med ektefelle og barndomsvenn med ektefelle, en helt fantastisk tur i flott sommervær gjennom alle kanalene og opp til Dalen i Telemark. Mens jeg satt der og betraktet naturen og studerte alle reisende på båten, noterte jeg ned en del av observasjonene og tankene som dukket opp i hodet mitt. Kort fortalt, jeg begynte å skrive en liten rusrelatert kriminalroman om Telemarkskanalen, båtreisen, Dalen hotell og Dalen i Telemark.

Boken ble utgitt av Dalen hotell og eier Thor Morten Halvorsen. 1000 eks forsvant i løpet av et par år. Boken ble solgt på kanalbåten M/S Henrik Ibsen og på hotellet, samt i noen få andre mindre turistbutikker og kiosker.

 

Her er baksideteksten:

«Koivo», som har en ferietur på Telemarkskanalen, oppdager en del mistenkelig under båtturen. Narkotika, mistenkelige personer og dødsfall resulterer i at ferieidyllen blir brutt. Oppholdet på Dalen hotell blir enda mer dramatisk. Eventyr- og spøkelseshotellet viser seg fra sin mystiske side. Hovedpersonen kommer ut i hardt vær og ting skjer ikke alltid slik man tror.

Den 17. juni i 1894 sto ”det nye, elegante anrettede hotellet på Dalen, i øverste enden av Bandak-vannet, ferdig til å ta imot reisene.” (Avisen Varden)

Telemarkskanalen (1892) satte fart i turisttrafikken. Og det var den som førte til at brukseier Hans Larsen fra Skien, og flere med han, engasjerte arkitekt Børve til å tegne et luksushotell.

Dalen var på den tiden et knutepunkt for samferdsel. Her kom båtene gjennom Telemarkskanalen fra Skien, og her var veisambandet til Bergen over Odda og Hardanger, til Setesdal og Rogaland, til Kragerø, Kongsberg og Tinn.

Av kongelige personer som var gjester her, kan nevnes Kong Oscar 11 og Dronning Sophie av Norge og Sverige, Kong Leopold av Belgia, Kongen av Siam (Thailand), og Keiser Wilhelm av Tyskland. Kong Haakon, Dronning Maud og kronprins Olav var her i 1912. (Og i 1996 var Kong Harald og Dronning Sonja gjester på hotellet)

Riksantikvaren har beskrevet hotellet på Dalen som ”det mektigste og mest storslåtte anlagt av de alle-”, det er ett av de største, og kan hende det best bevarte hotell fra turismens stordomstid på slutten av 1800 tallet. Mange sier: kanskje Norges vakreste”. Ennå kan en oppleve historisk atmosfære i et hotell som skiller seg ut fra de fleste andre.

Den grå dame, Mrs Greenfield, som vandrer i hotellet, er en stillferdig gjest, det er sagt at det er gjenferd av en ung, engelsk lady, som bodde her først på 1900- tallet. Hun var gravid om våren da hun kom, men reiste uten barn om høsten. Og på rom 17 ble det hørt barnegråt. Hva skjedde? Hvordan gikk med Grå-Laura, Robben og lensmannen?